El Bosc de les Creus


Foto: Xavier Gil

El projecte del bosc de les creus neix de la necessitat d'exterioritzar el meus sentiments vers el bosc del meu poble calcinat per l'incendi forestal del 26/07/2015 iniciat al municipi d'Òdena. Es tracta d'una intervenció en aquest bosc cremat entre Snt. S. de Guardiola i el Bruc amb les restes del bosc calcinat.

Aquest treball és un ritual de dol que ocupa una superfície d'unes 4 hectàrees que expressa sentiments personals i que pretén ser una eina de denuncia i conscienciació vers la gestió forestal i el canvi climàtic.

Poc després de l'incendi vaig començar a fer els primers esbossos del que seria aquesta intervenció, la idea era fer un treball que expresses els meus sentiments en aquell moment i que així ho pogués percebre l'espectador.

Després d'algunes proves vaig decidir realitzar la intervenció en una zona a tocar de la carretera BP-1101 que va de Manresa a Montserrat per fer més visible el projecte i compartir així aquests sentiments amb els espectadors que circulen per la carretera. La primera creu construïda  d'aquest bosc està dins el terme de S.S. de Guardiola (Bages) i la resta de la intervenció dins el municipi d' El Bruc (Anoia)

Des d'un bon inici vaig comptar amb l'interès i complicitat de la premsa comarcal, (Manresainfo i Regió7) poc després el de la premsa catalana, seguidament un reportatge de France Press va catapultar el projecte als diaris de mig planeta.

Com que en la nostra cultura el "rituals de dol" acostumen a durar un any vaig proposar-me seguir construint creus fins a la data de l'aniversari de l'incendi, el 26/07/2016 que vaig fer la última creu davant de nombrosos mitjans de comunicació, va ser la creu número 1293 que coincideix amb el nombre d'hectàrees cremades per aquest incendi.

El Bosc de les Creus s'ha convertit un indret de pelegrinatge on multitud de visitants hi acudeixen cada setmana i on diversos artistes s'hi han inspirat per dur a terme els seus projectes. S'hi han rodat part de tres llargmetratges, dos curtmetratges, mitja dotzena de videoclips musicals, performances, sessions de fotos amb models, cursos de fotografia nocturna, la giga-foto més gran de la història, visites guiades d'escolars, de professorat universitari, etc..

Un cop finalitzada la intervenció la noticia del projecte s'ha publicat en prop de 500 mitjans de comunicació de tot el planeta. Va ser portada de l'edició europea del The Wall Street Journals'ha publicat en diaris prestigiosos com els anglesos The Guardian i el Dayli Mail. Als EUA s'ha publicat en més de 120 mitjans, 75 a la Xina, 30 del Japó, 8 a l'Aràbia Saudí, 6 dels Emirats Àrabs Units, 6 d'Egipte i en llocs com Palestina, l'Irak, el Yemen, Guinea o a la Illa de Guam al Pacífic.

La segona fase del projecte va en el sentit de replantar el Bosc de les Creus amb vegetació que suporti millor els efectes dels incendis forestals i l'augment de les temperatures del planeta.

El potencial estètic, conscienciador i mediàtic del projecte ens empeny a exportar la idea del projecte i la intenció és anar a fer una intervenció similar en aquells punts del planeta on la problemàtica de la desforestació sigui més acusada.

Vídeo del programa Tria33 del Canal33

Foto: Xavier Gil

 Foto: Josep Lago (Agència France Press)

 Foto: Josep Lago (Agència France Press)



















Foto: Pep Jaumandreu

 Foto: Francesc Plana Rafí

Foto: Estudi Ivolution

























1 comentari: